torstai 18. lokakuuta 2012

Zoron miekat part09 - Isojen poikien lelu.

Thärvetuloa takaisin pölyiseen ja puruiseen pajaan!

Viimeksi maalattiin kahvoja ja enää pitää käsisuojat (tsuba:t) työstää!

Kuten Zoron miekkoja tarkastelleet henkilöt tietävät, kyseiset käsisuojat ovat sangen näyttävät ja koristeelliset. Noh, kuinka saada mahdollisimman tarkat ja hyvin istuvat osat tehtyä?
SANON, että kärsivällisyydellä ja hyvillä kädentaidoilla.
TEIN ne veljeni kanssa hänen CNC-koneella. Eikä edes hävetä.

Mikä on CNC-kone? Lyhyesti, ohjelmoitava jyrsin, tässä tapauksessa puun työstöön. Googlella löydätte lisää laitteesta ja sen mahdollisuuksista. Minä näytän vain pikaisella kuvasarjalla mitä sillä saa aikaiseksi.

Vektorigrafiikka-ohjelmaa käyttäen, suunnitellaan jyrsittävä kappale ja jyrsimen terän kulkureitit, muutetaan nuo tiedot käännösohjelmalla CNC-koneelle sopivaksi koodiksi, viedään laitteeseen, asetetaan muutama nollapiste, kiinnitetään kappale hyvin koneen työpintaan kiinni ja painetaan start. Lopputuloksena:

Poraan, johon vaihdettava kaiverrusterä kiinnitetään, liikkuu XYZ-akseleiden suuntaan, eli sivuille, pitkittäin ja ylös-alas. Tämä mahdollistaa hyvinkin monimutkaisen työskentelyn ja tarkan lopputuloksen.


Hitaasti mutta vakaasti :) Kone jylisee itsekseen määrätietoisesti eteenpäin ohjelmoitua polkua pitkin.

Polku voi tosiaan olla kaareva, moottorit liikuttavat poraa pienin "askelin" ja nämä askeleet ovat niin pieniä ja huomaamattomia, ettei niitä paljaalla silmällä huomaa.

Pieni puhallus ja pyyhkäisy, jotta saadaan liiat purut ja rosot pois...

Kone jatkaa työskentelyä hyvin kiltisti. Enää pitää saada tsuba irti palikasta. Onneksi se onnistuu samalla laitteella. Ja vielä niin, että se jättää korotetun reunan siihen.

CNC kulkee vaan~
Lopputuloksena on melkoisen tarkasti valmistettu kappale, joka menee miekkaan paikoilleen just eikä melkein.
Pieni hionta enää, jotta hapsuttavat säikeet saadaan irti.
Samalla tavalla tehdään loput tsubat. Annetaan koneelle ohjeet ja se hoitaa loput.
Tämä Sandai Kitetsun tsuba on lempparini.
Jälleen, suuri kiitos veljelleni ja hänen kiinnostukselle ja innostukselle näitä laitteita kohtaan ja avuliaisuudelle näiden osien tekemisessä.
Tsubat pystyisi myös tekemään ihan tavallisia työkaluja käyttämällä. Taltalla ja vasaralla tekee syvennykset, poralla isot pyöreät reiät sekä tarvittaessa aloitusreiän sähköpistosahaa varten. Huolellisuutta vaativaa ja hieman enemmän hiomista myös, sekä paljon enemmän aikaa. Nyt näihin kolmeen tsubaan meni alle kolme tuntia, kun käsintehden valmistusaika todennäköisesti olisi 9h tähän pisteeseen asti.
Wado Ichimonjin yksinkertainen ja simppeli tsuba.
Nyt on tosiaan kaikki osat tehty. Enää on paljon maalaamista jäljellä, sekä wonderflexaamista.
Ensi kerralla pakkeloidaan, hiotaan ja maalaillaan tsubat.

Kiitos lukemisesta ja jaksamisia seuraavan kappaleen odottamiseen!
Muista tilata niin saat varmaankin ilmoituksen asiasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti