maanantai 29. lokakuuta 2012

Zoron miekat part11 - When you have to wonder, flex it!

Thärvetuloa hikiseen ja sormia polttavaan paja-yksiöön!

Viimeksi pakkeloitiin ja maalattiin tsubat.

Nyt päästään tähän maagiseen materiaaliin. Tuohon teatterilavastajien vakioon ja Elffin tavaramerkkiin, Wonderflex.
Tarvittavat työkalut:
  • Kuumailmapuhallin (jossa mahdollisuus matalaan lämpöön, n. 80*C)
  • Sakset
  • Mattoveitsi
  • Viivoitin
  • Lyijykynä
 Bilteman kangassakset kokivat väärinkäyttöä. Mutta wonderflexissähän on jonkinlainen kudosvahvistus, niin eikö se melkein lasketa tekstiiliksi?
-----------------------------------------------------------------------------------
HUOMIO!
Käyttämäni työkalut ovat väärinkäytettynä vaarallisia ja ne pitävät meteliä.
Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja imuroi/putsaa jälkesi jokaisen työvaiheen jälkeen. Siihen tottuu.
Käytä suojaimia, kuten suojalaseja, hengityssuojainta ja kuulosuojaimia. Älä käytä väljiä vaatteita äläkä ketjuja, jotka voivat joutua koneiden liikkuvien osien väliin ja aiheuttaa vaaratilanteen. Jos sinulla on pitkät hiukset, pidä ne sidottuina ja paidan alla. Varmistu, että tiedät mitä olet tekemässä. En ole vastuussa teidän sohlailuistanne.
-----------------------------------------------------------------------------------

Syy miksi käytän wonderflexiä, enkä metallia (jota olen tottunut käyttämään enemmän. Koska en ole ikinä ennen wonderflexiä käyttänyt), on se, että minulla ei ollut käytössä messingin hitsaamiseen tarvittavia työkaluja. Ja pakko se oli joskus opetella WF:ää käyttämään. Joten ei muuta kuin kokeilemaan parin ohjevideon jälkeen.

Mitä opin:
Wonderflexissä on kaksi puolta. Toinen on sileä ja vähän kiiltävä. Se on se liimapuoli, joka kuumetessa tarttuu KAIKKEEN! Maaliin. Puuhun. Metalliin. Lasiin. Pöytään. Sormiin (au!). Kuumailmapistooliin. Saksiin.
Karheapuoli, jossa näkyy ja tuntuu ristikudos, on se josta voi pitää jonkin verran kiinnikin. Tosin muovihan on lämmitetty juuri yli 80-asteiseksi, joten hyvät hanskat olisi todella asiaa tässä hommassa. Mutta itse tein niin, että aina mahdollisuuden salliessa, pidin flexistä suoraan kiinni, mutta en lämmittänyt sitä koko matkalta. Vain sen verran että pystyin lähes kokonaan käärimään sen huotran ympäri, jotta se liimautuisi siihen ensin kiinni, sitten leikkasin sopivasta kohtaa flexin katki, jotte se meni vain muutamia millejä itsensä päälle. Sen jälkeen painelin ja hieroin sen paremmin huotraan kiinni. Kyllä tässä sormia polttaa koska en vaivautunut hanskoja hankkimaan. Olisi kannattanut. Sormet olivat kipeät päivän-kaksi työn jälkeen.

WF:ää on tosiaan helppo muotoilla, kun se on lämmintä. Sen reunoja pystyy muovaamaan "pehmeiksi". Muotoja voi puristaa kasaan huomaamattomiksi. Sille voi tehdä monia asioita, joita en osaa kunnolla selittää tässä. Jos saatte mahdollisuuden kokeilla wonderflexiä, suosittelen. Pienilläkin paloilla saa jo idean sen käytöstä ja mahdollisuuksista.

Ensin tein huotrien suihin wonderflexistä "tasaukset", jotta tsuba olisi tasan niiden reunaa vasten, koska sahasin huotrat aikoinaan vinoon... Helppo korjaus.

                                 Vielä yksi ryhmäkuva!
Yksi kerros flexiä suiden ympärillä. Lisäsin vielä toisen kerroksen tuomaan jämäkkyyttä, no picture.
Huomasin että mitä pidemmälle sain nämä miekat, sitä vähemmän muistin ottaa kuvia.. Loppukirin innostus "LOPPUIS JO NÄIDEN TEKEMINEN!"?

Sitten kasapäin viittauskuvia vierellä, askartelemaan yksityiskohtia.

Pieni muistiinpano "ylä"laidassa, että ota 1cm lisää tuohon suuntaan.
Tein ensin tavallisella A4-tulostuspaperille
suunnitelmat. Mittanauhalla katsoin huotran ympärysmitan jne. josta sitten sain muutekin mitat tarvittavia flexin paloja varten. Kuviot ym. luonnostelin paperille myös.
Tähän sorttiin vielä varmistusmittauksia. Jos olisi pitänyt kasvattaa kohokuvien väliä (jotta ne osuisivat molemmille puolille keskelle), niin paperia on helppo leikata ja asetella wonderflexin päälle uudelleen.


Sitten vain suunnitelma irti paperista ja kopioimaan kuvio WF:ään.
Paperista ensimmäiset leikkaukset.
Sitten unohdetaan ottaa valokuvia, leikataan wonderflexistä palaa irti, paperista tuo kaari-osuus irti ja samanlainen kopio-irroitus wonderflexistä ja sitten kuumennetaan ja liimaillaan.
Yksi kerros pohjalla. Sitten paperin muotoinen kaitale päälle.
Noniin. Se oli mukavan helppoa ja näppärää :) Tämähän on hauskaa!
Oh, right...
Ainiin... Niitä yksityiskohtia... No, ei muuta kuin mattoveitsestä vanha kärki suosiolla poikki ja uudella terällä viiltelemään. Tarkkaa puuhaa ja sormille riskaabelia, jos ei ole tottunut mattoveitsen käyttäjä. Askartelualusta on pop, pöydän pinta säilyy hyvänä.
Alapuolella on kahvojen koristeet. Yläpuolella huotrien "pohjat". Sormet pääsivät tämän jälkeen ansaitulle viilennykselle.

Tällaista jälkeä ensimmäisellä käyttökerralla. Todella mahtavaa tavaraa! Sanonta mielikuvituksesta ja rajoista pätee!
En nyt muista wonderflexin hintaa saatika en voi taata, että se olisi voimassa sillä hetkellä kun luet tätä. Mutta tässä myyjä, josta tilasimme kimpassa suurella porukalla kasapäin WF:ää :)

http://www.mycostumes.de/Wonderflex_1

Tilaamani WF oli tuollainen L-koon pala. Ja siitä tosiaan tavaraa riittää, ellet aio päällystää esim. finnfoamista tekemääsi Cloudin Buster Swordia sillä. Päällystystä varten löytyy monia muitakin materiaaleja, kuten lasikuitu (tästä mahdollisesti tulevaisuudessa lisää).

Laskeskelin tässä jäljellä olevia kuvakansioitani ja vielä kolme päivitystä näistä veijareista tulossa.

Ensi kerralla maalataan nämä ja katsotaan hieman wonderflexin valmisteluja. Tai sen puutetta...

Kiitos lukemisesta ja jaksamisia seuraavan kappaleen odottamiseen!
Muista tilata niin saat varmaankin ilmoituksen asiasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti