torstai 9. toukokuuta 2013

Usoppin Sogeking-ritsa 02

Thärvetuloa pölyiseen, puruiseen ja langanpätkäiseen kaksiooni!

Viime kerralla tehtiin kehät Usoppin ritsaa varten. Kyseiset olisi tosiaan voinut tehdä myös käsikäyttöisellä kuviosahalla ja todella pitkällä kärsivällisyydellä. Minä oikaisin isojen työstökoneiden avulla, koska sellaiset käytettävissäni ovat.

Viime kerran jälkee tapahtunutta:

Ostin 22mm paksuista pyörökeppiä rautakaupasta. Katsoin muistiinpanoni väärin, sahasin kepistä 120cm pitkän pätkän vaikka piti sahata 140cm pituinen. Ajattelin, että "Noh, sahaanpa sitten toisen oikean pituiseksi :)". Kuinka kävikään, pyörökeppi oli 240cm pitkä, joten minulla olikin nyt vain kaksi 120cm:stä keppiä :'D Ja ei muuta, kuin uutta keppiä ostamaan... Tähän kaupassa käyntiin piti valmistautua pari viikkoa ennen kuin sain aikaiseksi -_-"

NOH! Epäonnistumisesta onnistumisen kautta taas epäonnistumiseen!

Sahataan pyörökeppiin n. 2cm syvä ura, johon kehä menee.
Eli tällä idealla. On muuten todella hankala keskittää ura keppiin.
Joten ei muuta, kuin keppi puristimeen ja japaninsaha (vetosaha) laulamaan.

Työstökarkit ja tuopillinen vettä :)
Jätin sahaukset lyhyiksi, koska muutoin nuo reunakkeet olisivat olleet liian napsahtamis-alttiit.
Pari senttiä tuntuikin paljolta.
Ei ollutkaan hyvä ideä tehdä tätä sahausta loppuun... Liikaa olisi pitänyt säätää tällä tavalla.

Onneksi minulta löytyi kultasepänsaha, jonka hiuksenhieno terä mahtuu paikkaan jos toiseenkin.
Ajoilta jolloin oli toiset harrastukset. Ja vakituinen työpaikka...
Seuraavassa on havainnollistava kuva. Olen nähnyt kaverin sahaavan japaninsahalla lyijykynällä tehdyn viivan keskeltä, siten että molempiin kappaleisiin on jäänyt lyijykynästä vielä jälki reunoihin. Kultasepänsahalla näyttäisi saavan siitä vielä kymmenen kertaa ohuemman jäljen.
Tulee vielä lisää havainnollistavaa.
Tästä sitten näkee myös sahan jättämän jäljen eron.
Kultasepänsahan jälkeä ei tarvitsisi edes hioa.
Ura oli hieman liian tiukka, joten tein muutaman lisäsahauksen ja lohkaisin puuta syiden suuntaan mattoveitsen avulla (ohut ja terävä terä).


Pikainen sovitus, jotta kehä menee hyvin paikoilleen. Hieman toinen "lippa" narahti kun se lohkesi mutta onneksi on teollisuutta tuottamassa jokaiselle meistä edullista yleisliimaa (erikeeper).
If it fits, wear it.
Sitten olikin hankalempi temppu. Pyöreän kappaleen keskelle reikä... Nuo lipat eivät helpottaneet. Mutta onneksi arviointikyky ei tässä asiassa enää useinkaan petä.
Merkinnät ovat parhaat.
Koska minulla ei ollut kunnollisia liimatappeja, käytin jälleen vanhaa tuttavaani, bambuista syömäpuikkoa, jonka vahvuus on 5.6mm työntömitan mukaan. Siispä ensin reikä 3mm terällä, jotta saatiin hyvä aloitusreikä 5.5mm:stä terää varten, sekä kulkureitti terälle, jotta reikä menee haluttuun suuntaan. Tässä tapauksessa suoraan :P
Tuosta.
Bambukeppi niin syvälle, kuin reikää riittää...
Pohjaan saakka.
Ja pätkäistään ylimääräinen osa. Kuitenkin sen verran pitkä, että siitä on jotain hyötyä.

Sitten kehän "pohjaan" merkintä. Varmista, että osuu keskelle.
Niin monta mahdollisuutta epäonnistua...
Tarkistetaan kuinka syvälle reikä pitää porata, jotta koko tappi mahtuu vastakappaleen sisään.
Istukkaan asti. Siis poran istukkaan. Johon terä kiinnitetään. Hyst.
Sitten katkaistaan se 3mm poranterä kehän sisälle. Kiroillaan hetki. Yritetään poistaa se sieltä pihtien avulla -> Ei tartuntapintaa kehän ulkopuolella -> Kiroillaan lisää.
FFFFFFFFFFFFF~!!!
Yritetään epätoivoisesti liimata katkennut osa takaisin kiinni, jotta olisi tartuntapintaa...
It may even work! 8D
...It didn't :I Joten! Otetaan se toinenkehä käyttöön!
NYT tiedän miksi tein näitä kaksi xD
Jotta saisin tämän tilaukseni valmiiksi, poistan toisesta tuon poranterän JOSKUS. Nyt vain haluan saada tämän valmiiksi...
Palapelejä anyone?
Testasin ensin, että tappi mahtuu ja menee tarpeeksi syvälle kehään.
Pyörökepin reikää oli helpompi syventää tässä vaiheessa...
HOHOO! Tästä tulee jopa ehkä ihan hieno!
Piti sormella "suoristaa" kehää kuvaa varten.
Ei muuta kuin mujomaan tappi kehän liimatäytteiseen reikään.
Tarvikkeet ja osat.
Liimat sisään. Saa käyttää runsaasti. Tässä tapauksessa mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Tappi sormivoimalla sisään sen verran kuin menee.
Edes sen verran, että pysyy pystyssä.
Ja kevyin vasaraniskuin, kunnes iskujen ääni kuulostaa erilaiselta ja tappi ei uppoa enää tippaakaan moneen lyöntiin. Siksi kevyin iskuin, jotta reiän omaava kappale, ei repeä äkillisestä paineesta, jonka kasaan puristuva liima luo. Hitaasti nakutettaessa, liimalla on aikaa työntyä pienimpiinkin väleihin ja tursuta reiästä ulos.
Sillai.
Sitten täytellään pyörökepin reikä ja läästitään liimoja pitkin reunojakin.
Tuollai.
Kyllä, juuri niinkuin "kuiva-koettaessa" :P
Tällei.
Teippiä ympäri ja paljon, jotta kehä pysyy paikoillaan liiman kuivumisen loppuun asti. Ja jätetään se myös rauhaan, eikä vielä heiluta sen kepin kanssa ;)
Tollei.
Kyl on komia vaikka itse sanonkin. 175cm sauvaritsaa. Koska Usoppin ritsa on häntä itseään pitempi, on tämänkin sauvan kantaja tätä lyhyempi. Jos itselleni tekisin tämän, tulisi sauvan kokonaismitaksi 210cm :'DDD Laskin suhdeluvun monesta ohjeistavasta kuvasta sekä figuureista mittailemalla. Lopullinen suhdeluku oli 1.132. Eli kerro oma pituutesi tuolla, niin saat oman sauvasi kokonaismitan. Esim. 185cm x 1.132 = ~210cm. Kehän halkaisija tuntuu hyvältä 36cm kokoisena, joten sitä tuskin kannattaa lähteä suhteuttamaan. Nyt jo näyttää melkoisen kokoiselta joten...
Jännästi photari tummensi kuvaa.
Ja muistakaa toki aina, työpisteen siivoaminen!
Parani viihtyvyys huomattavasti ainakin omasta mielestäni, kun työkalut ovat omilla paikoillaan, pöydillä ei ole pölyä ja on muutenkin siistimmän näköistä. Lasilevy on EVA-foamin leikkaamista varten kolvi-veitsellä.

Usopp-ritsa on nyt minun käsittelyni puolesta valmis. Poraan kumilankoja varten reiät kehän sisäsakaroihin, hion siitä suurimmat rosot vielä pois jyrsimen jäljiltä kehästä ja ehkä pyöristän kepin ja kehän liitoskohdan selvimpiä kulmia. Sitten pitääkin keksiä jokin edullinen toimitustapa asiakkaalle...

Toivottavasti piditte tästä ja saitte ideaa omiin proppeihin! Ensi kerran propista ei minulla itsellänikään ole vielä tietoa, koska en ole ehtinyt koulukiireiden takia mitään sen suuremmin miettimään. Ehkä hieman EVA-foamista kunaita tai lasikuidusta maskia... Ken tietää. Barbie ei.

Kiitos lukemisesta ja jaksamisia seuraavan kappaleen odottamiseen!
Muista tilata niin saat varmaankin ilmoituksen asiasta!

1 kommentti:

  1. Hyvin huonosti otan tilauksia vastaan :'P Aika on hyvin kortilla omien näpertelyjen vuoksi ja en edes myy aikaani halvalla xD
    Mutta kerro ihmeessä jos on mielessä jotain. Jos tilaus antaa mulle mahdollisuuden kokeilla jotain erilaista/erikoista, niin saatan innostuakin moisesta :)

    VastaaPoista