maanantai 11. marraskuuta 2013

Lukan miekka, sarjasta Betrayal Knows My Name

Thärvetuloa puruiseen pajaan!

Viime kerrasta on jo KAUAN aikaa, silloinki tuli vain lista linkkejä Desuconissa pitämääni proppiluentoon. Sitä ennen oli Ace:n liekeistä (joista toinen nykyään halki-poikki-rikki) juttua.

Tällä kertaa onkin jälleen jotain muulle henkilölle tehtyä! Vaikka usein sanonkin, etten tee tilauksia, niin tässä tapauksessa tein poikkeuksen, koska minulla sattui tuolloin olemaan aikaa inan verran enemmän. Nyt sitä ei esimerkiksi ole ollut kolmeen-neljään kuukauteen. Eli Traconista eteenpäin itseasiassa... Tehnyt jo kauan mieli palata cossien pariin mutta kun ei vain voi! :( Tämän aiheen tilaus valmistui Traconiin ja osa lukijoista on sen saattanut livenä nähdäkin useammin kuin kerran. Tämä kuvastaa kiirettä, joka on minut pitänyt poissa cossaamisesta, kun en ole edes blogiani ehtinyt päivittää :(

-----------------------------------------------------------------------------------
HUOMIO!
Käyttämäni työkalut ovat väärinkäytettynä vaarallisia ja ne pitävät meteliä.
Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja imuroi/putsaa jälkesi jokaisen työvaiheen jälkeen. Siihen tottuu.
Käytä suojaimia, kuten suojalaseja, hengityssuojainta ja kuulosuojaimia. Älä käytä väljiä vaatteita äläkä ketjuja, jotka voivat joutua koneiden liikkuvien osien väliin ja aiheuttaa vaaratilanteen. Jos sinulla on pitkät hiukset, pidä ne sidottuina ja paidan alla. Varmistu, että tiedät mitä olet tekemässä. En ole vastuussa teidän sohlailuistanne.
----------------------------------------------------------------------------------- 

Mutta mitä tällä kertaa tein? No, tällaisen kunnon itsetunnon kohottajan (iso miekka):
Betrayal Knows My Name, Luka. Ja hänen miekkansa.
 Tällainen astalo tuli tilaukseen, ja koska miekan design oli hyvin selkeä, ei suunnitelmiin kauaa mennyt mutta toteutus paljastuikin aivan toisenlaiseksi hassutukseksi.

Miten tämä liittyy mihinkään?
Tulin huomanneeksi, että kesän maiseman vaihdoksen vuoksi, en päässyt mihinkään tuttuun paikkaan puutöitä tekemään. Joten, kesätyöpaikaltani sain luvan jäädä rakentelemaan työajan ulkopuolella mitä huvittaa, joten aloitin ensin sopivan työpöydän rakentamisesta. Yllä näkyy "eurolava", jota on hieman vahvistettu tuolta vaakapuiden välistä. Eli nuo palikat, joihin ei mene nauloja, mujoin lautojen väliin kilon pajavasaralla.
Suuntana ylöspäin!
Pistin ensin vaakatasossa makaavat nelos-neloset (eli neliön mallinen puuparru, jonka mitta on 10cm leveä x 10cm korkea), joita olin työn puolesta taas purkanut kuljetuslaatikoista talteen.
Hieman kulmittaisvahvistuksia ja ylimääräisen materiaalin poistoa.
Suunnittelin pöydästä tulevan tasan eurolavan kokoinen uloimmilta mitoiltaan, jolloin se mahtuu samoista paikoista, josta itse lavankin olisi mahdollista mennä. Siirrettävä työpöytä! \o/
Ja pari poikittaispuuta "jalkojen" päälle, joihin tuli työtason lankut. Eli kakkos-neloset (5cm x 10cm).
Nyt huomasin, että pöydästähän tuli aivan naurettavan korkea. Sen päällä ei olisi ollut mukava tehdä yhtään mitään. Joten purkamaan hieman osiin (kokoaminen tapahtui massiivisilla ruuveilla, joten purkaminen ei ollut ainoastaan mahdollista, vaan naurettavan helppoa).
Kuvasta näkyy, kuinka paljon jokainen pöydänjalka lyheni. Noin 20cm tippui pöydäntaso.
Ja tämän jälkeen pöydälle tuli jälleen pitkittäin kakkos-nelosia, joiden päälle pystyi laskemaan tavaraa, sekä puristamaan pöydän lautoihin kiinni. Ja jos jokin laudoista joskus kärsii liikaa osumaa jostain ja tarvitsee vaihtaa, onnistuu se ruuvit avaamalla ja uuden laudan sen tilalle uudelleen ruuvaamalla :) Ruma hökötys mutta painaa kuin synti ja kestää kovistelua.

Joten! Materiaalit! Tämä miekka koostuu käytännössä kokonaan 15mm koivuvanerista. Koivuvaneri on kestävää mutta silti suhteellisen kevyttä. Ei muuta kuin iso levy sitä talteen ja sahaamaan!

Satunnaisesti en sahaile. Jokainen "leikkuu" on tarkkaan suunniteltu ja mitattu, jotta materiaalia ei mene hukkaan yhtään enempää, kuin on pakko.
Ensin siis sahasin poikittain palan, josta tulee miekan terä. Seuraavaksi sahasin palaset, joista tulee miekkaan kahva ja väisti. Teen miekan samalla tavalla, kuin Zoron miekat (katanat), eli terän "ruoto" jatkuu yhtenäisenä kappaleena väistin läpi, kahvaan sisälle ja melkein pohjaan asti.
Otin mitoituksessa huomioon myös pistosahan 1mm teränvahvuuden, jonka verran puuta kuluu pois. Eli sen sijaan että ensimmäinen palanen olisi ollut esim. 300mm leveä ja toinen pala 299mm. Niin nyt molemmat ovat tasan 300mm, koska vedin viivat kohtiin 300mm ja 301mm, josta sitten mittasin uudelleen 300mm eteenpäin.
Alright! Tästä se miekka tulee! Uskokaa pois :)
Terän pala, väistin palat ja kahvan palat, sekä ylijäämäpala tuossa ison palan päällä...
Seuraava homma oli tehdä väistipaloihin urat, joista lopulta tulee reikä, josta miekan ruoto työnnetään läpi.
Käsiyläjyrsin on ystävä, kun sitä kohtelee kunnioituksella ja varovaisuudella.
Tosiaan... Jonkinlainen puruimujärjestelmä olisi poikaa mutta kyllä teollisuusimurillakin pärjää. Joskin se hienompi puupöly jää leijumaan pitkäksi aikaa ja likaa kyllä kaikki pinnat...
Got dust?
Vasta nyt muistin, että kahvoihinkin piti urat jyrsiä, se olisi ollut paljon helpompaa, kun palat olivat vielä isossa levyssä merkattuna mutta ei sahattuna... Nyt piti virittää tällainen setti pitämään kahvan pala paikoillaan jyrsimisen ajan.
Kumivasaralla viimeistelin kappaleen kiristyksen.
Ja onneksi levytavaraa riitti, koska ensimmäinen yritys ei mennyt, kuten ruotsinkielisessä sisustus-/askarteluohjelmassa.
Kaksi oikeanpuolen kaltaista kappaletta kiitos.
 Tämän verran tällä kertaa! Tässä tuli jo kahden päivän vapaa-aika, kun ensin rakensin pöydän ja sitten vielä valmistelin näitä osasia. Ensi kerralla päästään jo huomattavasti pidemmälle ja jotain alkaa jo muodostuakin näistä palasista.

Kiitos lukemisesta ja jaksamisia seuraavan kappaleen odottamiseen!
Muista tilata niin saat varmaankin ilmoituksen asiasta!

1 kommentti:

  1. Kärsivällinen palkitaan siis vihdoin :P
    Yritän saada näitä blogauksia nyt tiheämpään tahtiin ulos :) Kun kuvatkin on jo kerran valmiina... :'P
    Jos sulla on oli niitä kuvia niin voitko linkittää? En muista sainko niitä ja missä ne mahtais olla jos sain :'D

    VastaaPoista